Ads 468x60px

Pages

Aşure

Tarif
250 gr. Buğday
12 bardak su
4 bardak şeker
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 yemek kaşığı pirinç
8-10 kuru kayısı
8-10 kuru incir
8-10 kuru erik
1-2 yemek kaşığı Gülsuyu
1/2 çay bardağı 5-6 karanfil kaynatılmış su
1 çay bardagından az kuru uzum
1 portakalın kabuğu rendelenecek (kucukolsun, buyuk portakal ise yarısı)
arzuya göre taze meyve kupler (armut, elma, ayva v.s)
Üzeri için kavrulmuş dolmalık fıstık ve ceviz, fındık badem , tarçın ve ne arzu ederseniz. Nar taneleri, damla çıkolata parçaları. size kalmış.
Aşurelik buğdayımız akşamadan guzelce yıkayıp ıslatıyoruz, ertesi sabah suynu suzup dudukluye 2 su bardağı suyu koyup aşure ile kaynatıyoruz. Yaklasık 30-40 dk. Sora tencerenin kapağını acıp kalan 10 bardak suyumuzu ilave edip buğdaylar iyice yumusayınca ve nişantasını suya bırkıncaya kadar kaynatıyoruz. bu arada rende portakal kabuklarımızı koyuyoruz. (Kucuk portakal olsun kı portakal kokusu cok baskın olmasın) Sonra sırasıyla kuru fasulye ve nohutlarımızı ilave ediyoruz. Princimizi ilave ediyoruz. (bu arda vaktınız bol ise nohutun kabuklarını soyarak ilave ederseniz daha başarılı olur)
** Bu arda bunları yapmaya başlamadan evvel kayısı, erik , incir kuru üzümü ayrı ayrı kaplarda ıslatalım ki aşureye katana kadar sularını alsınlar.**
sonra sekerimizi ilave ediyoruz. Tadını arzunuza göre ayarlayın. 4 bardak şeker fazlada gelebilir az da . Sizin zevkinize göre. sonra diğer malzemeleri de kucuk cuk doğrayıp aşurenın içine katıyoruz,Taze meyve koyacaksak onlarıda kup seklınde doğtayıp koyuyoruz. Erik ve incir hariç. Ayrica ben başka bir kapta 5-6 tane karanfil kaynatır suyunuda ilave ederim. Gülsüyu sevmeyenler için bir öneri.malzemelerimizi koyduk ve artık asuremız nerdeyse hazır. ocağın altını kapatıyoruz (bu arada ilk kaynamaya başladıktan sorna ocağımızn altı kısık ateşte olacak. harlı ateste su bıter ve ayarlaması guçlesır) teceremizi ayrı bir yere ılınmaya aldığımızda servis kaselerine boşaltmadan evvel erik ve incirimiz içine katıp soyle bir karıştırıyoruz. sonra kaselere paylastırıyoruz.
Ilındığında uzerine tarcın serpiyoruz. Kavrulmuş dolmalık fıstık, cevız fınıdık anr taneleri, damla çıkolatar ve arzu ettiğinin baska sekillerde susleyebilirsiniz.
Afiyet olsun soğuk servis yapın..Kaynak .yemektarifleri.com/,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...